Przegląd zmian i wersji

Dysk Google przechowuje automatyczną historię zmian, która ułatwia użytkownikom śledzenie zmian w plikach i ich wersji. W historii zmian użytkownicy widzą wprowadzone zmiany i mogą przywrócić konkretną wersję pliku z konkretnymi zmianami.

Te warunki dotyczą zasobów zmian i wersji interfejsu Google Drive API:

Lista kontroli dostępu (ACL)
Lista wszystkich zasobów uprawnień powiązanych z plikiem, folderem lub dyskiem współdzielonym.
Zmień
Zmiany w treści, metadanych lub na dysku współdzielonym.
Historia zmian użytkowników
Rejestr wszystkich zmian wprowadzonych przez użytkownika w każdym pliku, który można edytować na Moim dysku, na przykład w Dokumentach, Arkuszach lub Prezentacjach Google. W przypadku użytkowników dysku współdzielonego historia zmian użytkownika obejmuje wpisy dotyczące członkostwa na dysku współdzielonym, poziomy dostępu użytkowników do elementów na dysku współdzielonym i zmiany nazwy dysku współdzielonego.
Historia zmian dysku współdzielonego
Rejestr wszystkich zmian na dysku współdzielonym, takich jak dodanie lub usunięcie użytkowników, oraz wszystkie zmiany na dyskach współdzielonych. Zmiana elementu na dysku współdzielonym występuje zarówno w historii zmian użytkownika, jak i w historii zmian dysku współdzielonego.
Zmiana wpisu w dzienniku
Rejestr zmian treści lub metadanych pliku lub dysku współdzielonego. Wpis logu zmian wskazuje użytkownika, który wprowadził zmianę, sygnaturę czasową oraz identyfikator. W historii zmian może znajdować się tylko 1 wpis na plik lub dysk współdzielony. Za każdym razem, gdy ten plik lub dysk współdzielony się zmienia, dla danego wpisu tworzony jest nowy identyfikator, który zastępuje poprzedni.
Wersja
Wersja pliku reprezentująca zmianę zawartości pliku (nie metadanych). Dostęp do każdej wersji możesz uzyskać za pomocą zasobu wersji w interfejsie Drive API.
Wersja główna
Najnowsza wersja pliku.
Wersja Blob

Wersja pliku binarnego, którego nie można zmienić, np. obraz, film czy plik PDF. Jeśli wersja blob jest jedyną wersją pliku binarnego, nie można jej usunąć. Nowy obiekt blob można przesłać jako nową wersję, która staje się nową wersją nagłówka tego pliku.

Wersje blokowe mogą mieć ustawienie „Zachowaj na zawsze”, co oznacza, że nie można automatycznie usunąć wersji. Możesz wybrać opcję „Zachowaj na zawsze”. Wersja głowy nie jest usuwana automatycznie.

Wszystkie wersje (oprócz wersji głównej), które nie zostały oznaczone jako „Zachowaj na zawsze”, mogą zostać trwale usunięte. Wersje, które można trwale usunąć, są zwykle przechowywane przez 30 dni, ale może zostać trwale usunięte, jeśli plik zawiera 100 wersji, które nie są oznaczone jako „Zachowaj na zawsze” i zostanie przesłana nowa wersja.

Pole keepForever zasobu Revisions służy do ustawienia wersji na „Zachowaj na zawsze”. Możesz też wywołać metodę revisions.delete, aby usunąć wersję nawet wtedy, gdy jest oznaczona jako „Zachowaj na zawsze”.

Historia zmian

Rejestr wszystkich wersji pliku w kolejności chronologicznej. Zmiana w pliku Dokumentów, Arkuszy lub Prezentacji zostanie zmieniona. Za każdym razem, gdy treści się zmieniają, Dysk tworzy nowy wpis historii zmian dla tego pliku. Te zmiany w edytorze mogą jednak zostać połączone, więc odpowiedź interfejsu API może nie wyświetlać wszystkich zmian wprowadzonych w pliku.

Obejrzyj ten film, aby dowiedzieć się, jak zarządzać wersjami za pomocą interfejsu Google Drive API:

Dalsze kroki