Śledzenie zmian dotyczących użytkowników i dysków współdzielonych

W przypadku aplikacji Dysku Google, które muszą śledzić zmiany elementów na Dysku, kolekcja Changes zapewnia skuteczny sposób wykrywania zmian. Kolekcja działa, podając bieżący stan każdego elementu, jeśli i tylko wtedy, gdy element uległ zmianie od danego momentu.

Dysk Google przechowuje historię zmian dla każdego użytkownika i dysku współdzielonego. Każdy z nich ma własny rejestr zmian w elementach, które go interesują.

Aby śledzić zmiany wszystkich elementów widocznych dla użytkownika, należy odtworzyć zarówno historię zmian użytkownika, jak i historie zmian wszystkich dysków współdzielonych, których użytkownik jest członkiem.

Włącz wpisy zmian

Wpis zmiany reprezentuje stan pliku lub dysku współdzielonego w danym momencie. Zmiana nie podaje różnicy między wersjami. Aplikacje, które muszą wiedzieć, które właściwości uległy zmianie, powinny zachować wcześniej znany stan elementu i porównać go z nowym.

Zmiany odzwierciedlają bieżący stan elementu, dlatego poszczególne wpisy zmian mogą zostać unieważnione i zastąpione nowszym wpisem zmiany dla odpowiedniego elementu.

Elementy tombstone

Wpisy zmian dotyczące elementów, które nie są już dostępne dla użytkownika, są oznaczone we wpisie zmiany jako deleted. We wpisie dotyczącym zmiany dostępny jest tylko identyfikator elementu.

Śledzenie dysków współdzielonych

Każdy dysk współdzielony ma własną historię zmian. Nawet jeśli użytkownik jest użytkownikiem dysku współdzielonego, niektóre zmiany są odzwierciedlane tylko w historii zmian dysku współdzielonego, a nigdy w historii zmian użytkownika. Jeśli plik należy do dysku współdzielonego, nawet jeśli w pewnym momencie w przeszłości pojawił się w historii zmian użytkownika, samo odtworzenie historii zmian użytkownika nie spowoduje prawidłowego zaktualizowania stanu pliku. Zamiast tego musisz odtworzyć historię zmian dysku współdzielonego, aby zarejestrować wszystkie zmiany.

Co zawiera historia zmian użytkownika

Historia zmian użytkownika obejmuje zmiany na dyskach współdzielonych, których jest on użytkownikiem, oraz zmiany w plikach w korpusie użytkownika. Więcej informacji o korpusach znajdziesz w artykule Omówienie zmian i wersji.

Te zmiany na dysku współdzielonym pojawiają się w historii zmian użytkownika:

  • Użytkownik staje się użytkownikiem dysku współdzielonego.
  • Użytkownik nie jest już użytkownikiem dysku współdzielonego.
  • Na dysku współdzielonym, do którego użytkownik należy, nastąpiła bezpośrednio powiązana zmiana, na przykład:
    • Zmienił się poziom dostępu użytkownika do tego dysku współdzielonego.
    • Nazwa dysku współdzielonego zostanie zmieniona.

Gdy użytkownik staje się członkiem dysku współdzielonego, w historii zmian użytkownika pojawia się pojedyncze zdarzenie zmiany dotyczące dysku współdzielonego. Oznacza to dostęp do wszystkich elementów na dysku współdzielonym. Użytkownik nie otrzymuje informacji o zmianach w elementach znajdujących się na dysku współdzielonym, gdy zostanie jego użytkownikiem.

Użytkownicy dysku współdzielonego mogą widzieć zdarzenia zmiany dotyczące elementów na dysku współdzielonym w zależności od sposobu korzystania z nich. Aplikacje nie powinny jednak polegać na tych zdarzeniach, gdy użytkownik jest użytkownikiem dysku współdzielonego. Zamiast tego użyj historii zmian dysku współdzielonego, aby śledzić zmiany.

Jeśli użytkownik, który nie jest członkiem dysku współdzielonego, otrzyma dostęp do poszczególnych elementów na tym dysku, zmiany w tych elementach będą śledzone w historii zmian użytkownika. Działa to tak samo jak w przypadku nieudostępnionych elementów na Dysku, które są udostępniane bezpośrednio użytkownikom.

Zmiany, które pojawiają się w historii zmian dysku współdzielonego

Jeśli użytkownik jest użytkownikiem dysku współdzielonego, może uzyskać dostęp do historii zmian tego dysku, która zawiera:

  • wszelkie zmiany na dysku współdzielonym, takie jak dodanie lub usunięcie użytkownika;
  • bezpośrednie zmiany elementów na dysku współdzielonym,

Synchronizowanie uprawnień i funkcji

Gdy uprawnienia do dysku współdzielonego lub elementu na dysku współdzielonym ulegną zmianie, Dysk przechodzi przez hierarchię folderów, aby zaktualizować uprawnienia wszystkich bezpośrednich i pośrednich elementów podrzędnych, które dziedziczą tę zmianę. W historii zmian rejestrowany jest osobny wpis dla zmodyfikowanego elementu i każdego elementu podrzędnego, którego dotyczy zmiana. Aplikacje klienckie otrzymują poszczególne wpisy logu z historii zmian z changes.list i nie muszą ręcznie propagować funkcji ani ponownie pobierać elementów podrzędnych.