Pliki, które tworzysz lub przesyłasz na Dysk Google, należą do Ciebie. Możesz przenieść własność tych plików na inne konto.
Przenoszenie własności pliku na inne konto Google Workspace w tej samej organizacji
Własność plików znajdujących się na "Moim dysku" można przenieść z jednego konta Google Workspace na inne konto w tej samej organizacji. Organizacja, która jest właścicielem dysku współdzielonego, jest też właścicielem plików na tym dysku. Dlatego przenoszenie własności plików i folderów na dyskach współdzielonych nie jest obsługiwane. Organizatorzy dysku współdzielonego mogą przenosić elementy z tego dysku na swój „Mój dysk”, co powoduje przeniesienie na nich własności tych elementów.
Aby przenieść własność pliku na „Moim dysku”, wykonaj jedną z tych czynności:
Utwórz uprawnienie do pliku przyznające konkretnemu użytkownikowi (
type=user) dostęp jako właściciel (role=owner).Zaktualizuj istniejące uprawnienie do pliku, ustawiając
role=owneri przenosząc własność na określonego użytkownika (transferOwnership=true).
Przenoszenie własności pliku z jednego konta dla użytkowników indywidualnych na inne
Własność plików można przenosić między kontami konsumenckimi. Dysk nie przenosi jednak własności pliku między 2 kontami konsumenckimi, dopóki przyszły właściciel nie wyrazi na to wyraźnej zgody. Aby przenieść własność pliku z jednego konta dla użytkowników indywidualnych na inne:
Obecny właściciel inicjuje przeniesienie własności, tworząc lub aktualizując uprawnienie do pliku przyszłego właściciela. Uprawnienie musi zawierać te ustawienia:
role=writer,type=useripendingOwner=true. Jeśli obecny właściciel tworzy uprawnienie dla przyszłego właściciela, ten ostatni otrzyma e-maila z powiadomieniem, że ma przejąć własność pliku.Przyszły właściciel akceptuje prośbę o przeniesienie własności, tworząc lub aktualizując swoje uprawnienie do pliku. Uprawnienie musi zawierać te ustawienia:
role=owneritransferOwnership=true. Jeśli przyszły właściciel tworzy nowe uprawnienie, poprzedni właściciel otrzyma e-maila z powiadomieniem o przeniesieniu własności.
Po przeniesieniu pliku rola poprzedniego właściciela zostanie zmieniona na writer.