Gdy wprowadzisz i zapiszesz zmiany w stylu mapy, zostaną one zapisane jako wersje, które możesz wyświetlać, przywracać lub duplikować.

Aby wyświetlić wszystkie wersje stylu mapy:
- Otwórz Style map i w razie potrzeby wybierz projekt.
- Wybierz istniejący styl mapy.
- Kliknij Dostosuj.
- Wybierz Historia zmian.
Historia zmian jest podzielona na różne typy:
- jako Wersje robocze,
- Kliknięcie Zapisz spowoduje utworzenie nowych wersji z datą. Zapisane wersje robocze nie mogą być używane w aplikacjach, dopóki nie zostaną opublikowane.
- Zmiany wprowadzone bez zapisywania tworzą wersję roboczą Niezapisane zmiany, która zostanie utracona, jeśli zamkniesz okno przeglądarki lub zakończysz sesję.
- Jako opublikowane wersje
- Gdy tworzysz nowy styl mapy, duplikujesz istniejący styl lub importujesz styl JSON, jest on automatycznie publikowany.
- Kliknięcie Opublikuj spowoduje utworzenie nowych wersji z datą, które będą dostępne do użycia w aplikacjach. Najnowsza opublikowana wersja jest stosowana do wszystkich aplikacji z powiązanymi identyfikatorami map.
Każdą poprzednią wersję możesz wyświetlić w historii zmian. Aby ponownie użyć wersji i wprowadzić w niej zmiany, musisz ją przywrócić, co spowoduje, że stanie się ona bieżącą, aktywną wersją stylu mapy, lub zduplikować, co spowoduje utworzenie nowego, osobnego stylu mapy na podstawie tej wersji.
Jeśli podczas przywracania dowolnej wersji masz niezapisane zmiany, automatycznie staną się one nową wersją roboczą z datą.
Duplikowanie wersji stylu mapy
- Otwórz Style map i w razie potrzeby wybierz projekt.
- Wybierz jeden z istniejących stylów i kliknij Dostosuj.
- Wybierz Historia zmian.
- Wybierz wersję stylu, a następnie u dołu panelu Historia zmian kliknij Duplikuj.
- Styl zostanie zduplikowany, a do jego nazwy zostanie dodany ciąg „Kopia”.
Zduplikowany styl zostanie automatycznie opublikowany, a Ty otrzymasz link do otwarcia nowego stylu w nowej karcie.
Przywracanie wersji stylu mapy
Jeśli chcesz użyć poprzedniej wersji stylu mapy, możesz ją przywrócić. Jeśli na przykład utworzysz styl mapy z elementami marki na potrzeby wydarzenia specjalnego, po jego zakończeniu możesz przywrócić standardową wersję stylu mapy.
Otwórz Style map i w razie potrzeby wybierz projekt.
Wybierz odpowiedni styl i kliknij Dostosuj.
Wybierz Historia zmian.
Wybierz wersję, którą chcesz przywrócić, i u dołu panelu Historia zmian kliknij Przywróć. Przywrócony styl stanie się najnowszą wersją roboczą stylu.
Zamknij panel Historia zmian i kliknij Opublikuj.